Володимир Лановий один з найкращих економістів України, за всі часи незалежності, висловив свою думку з приводу ситуації навколо Президента Зеленського.

Екс прем'єр-міністр
Володимир Лановий

Випадково, непідготовлений Президент Зеленський був вкинутий олігархами у вир політичного життя країни. Клептократ Порошенко настільки обмежив доходи інших магнатів, що ними було прийнято рішення позбавити кондитера його посади. Як виявилося згодом, на момент виборів зелений кандидат, окрім акторських здібностей, не мав інших достоїнств, але і цього вистачило, аби позбутися ярма Порошенка. Обсадивши нового Президента своїми людьми, грошові мішки нахабно продовжують експлуатувати Україну і Зеленський має в цьому їм допомагати. Очевидно, при цьому такі помічники обробляють його аргументами щодо своєї ніби то високої компетентності. От вже і маємо таку картину нашої злиденної економіки.

Головні ознаки економічної моделі по-зеленськи наступні:

1. Влада спирається на великий олігархічний капітал і надає йому всіляку державну підтримку (сприяє монополізації ринків, встановленню завищених цін і тарифів, наданню бюджетних інвестицій, позичок, субсидій та дотацій, кредитів НБУ тощо). Така допомога олігархам приносить їм монопольні надприбутки, що створюють матеріальну основу підкупу урядовців і спонукають останніх до зловживань владою і корупції.

2. Утискається малий і середній бізнес у всіх його організаційних і технологічних формах, який зараз вкрай потрібний для створення нових робочих місць і здійснення структурно-технологічної модернізації національної економіки. Взагалі явно відтворена податкова азаровщина. А інститут вищої освіти готує молоді кадри для інших країн.

3. Використовується модель послідовного зниження рівня життя більшості українців, перш за все шляхом неправомірно завищених ставок тарифів на житлово-комунальні послуги, цін на харчові продукти, медичні послуги і ліки, а також штучного заниження пенсій і соціальних допомог громадянам (які в 3-4 рази нижчі за номінально розрахований прожитковий мінімум). При цьому представники влади намагаються максимально збільшити зарплати і премії самим собі, створюючи глибокий розрив у сотні і тисячі разів між своїми доходами і виплатами пересічним громадянам. Така політика доходів не може не породжувати фронду проти влади.

4. Фактично зупинений ринковий фінансовий механізм, який мав би складатися з банківського сектору і фондового ринку (олігархи ліквідували інститут міноритарних акціонерів і біржову систему), без чого реальна економіка залишається на голодному пайку. Навпаки, відбувається надмірна централізація фінансових ресурсів перш за все у державному бюджеті – за рахунок підвищення податків. Залучення необмежених іноземних гривневих кредитів при форсованому зростанні дефіциту бюджету, а також за рахунок прискореному продажу землі та підприємств. При цьому залучення іноземних кредитів для фінансування дефіциту бюджету забезпечується надзвичайно завищеними процентними ставками, що приводить до гіпертрофії витрат бюджету на обслуговування державного боргу (та тимчасового укріплення валютного курсу гривні).

Ресурси держави:

1. Централізація ресурсів служить збільшенню витрат на надзвичайно роздутий державний апарат і правоохоронців, на виплати менеджерам державних компаній, але не приводить до фінансування соціо-культурного розвитку, науки, інновацій, вже не кажучи про пенсіонерів, одиноких матерів, інвалідів, чорнобильців тощо.

2. Існує закономірність: спекулятивний капітал, який «годує» сьогодні дефіцит державного бюджету, витісняє з національної економіки прямі іноземні інвестиції. Окрім того, короткострокові іноземні вкладення у державні облігації – хитка основа для укріплення валютного курсу гривні.Єдиним стабільним джерелом укріплення валютного курсу є переведення в Україну наших заробітчан, а тому урядова толерантність до трудової еміграції буде і надалі спустошувати внутрішні трудові ресурси.

3. Діє високо-витратна національна енергетична модель, зі штучно завищеними цінами і тарифами, з опором на імпорт нафти і газу і блокуванням інвестицій у ріст внутрішнього виробництва (зокрема, згода команди Зеленського на прямі закупівлі блакитного палива у Газпрому -замість нарощування власного його виробництва – є згодою терпіти ще багато років газовий зашморг на шиї нашої економіки). Кремлем явно готується корупційна пастка для нашого керівництва після згоди на таку пряму купівлю. Уряд також пролонгує виробництво на застарілих тепло-станціях найдорожчої в Європі електроенергії. При цьому споживається вугілля, ціни на які сьогодні вищі, ніж за формулою Роттердам+. І вугілля, і ТЕС – у власності однієї людини, тобто діє вертикальна приватна монополія. Така енергетика робить економіку неконкурентоспроможною, а сім’ї – усе більш бідними. Чи не здається Вам, шановний читачу, що не все в порядку в нашому королівстві, якщо намагаються закуповувати електроенергію в Росії. Коли в той час у нас завантажена лише половина потужностей атомної енергетики

Аграрна промисловість:

Відсутня постановка конструктивної аграрної реформи, яка б дала зростання продуктивності сільського господарства виробництва завдяки кращому використанню угідь, переходу до інтенсивного їх використання, до поливного землеробства і застосування нових аграрних технологій. Також мають відбутися зміни галузевої структури виробництва на користь тваринництва, овочівництва і садівництва. Усе це можливо, лише якщо землею будуть володіти ті, хто її обробляють. Натомість, як відомо, проштовхується законодавчий акт щодо вільного продажу сільськогосподарських земель. Він надає привілеї в їх купівлі латифундистам, обмежуючи права дрібних землевласників і фермерів. Результатом буде, на жаль, падіння виробництва і втрата родючості угідь.

Отже це згубна і безперспективна економічна політика.

Її треба зупинити. В.Зеленський має усвідомлювати, що відповідальність за наслідки розвалу економіки і країни ляже на нього, історично саме його ім’я буде піддано анафемі. Ніякі каральні дії не зможуть закрити очі і роти невдоволених українців. Не цурайтеся, Володимир Олександрович, радитися зі своїм народом та діяти задля його інтересів.

Автор: Володимир Лановий

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *