Чак Беррі –  це друга назва рок-н-ролу!

«Моя мати казала: Ти та Елвіс гарні, але ви не Чак Беррі».
(Д. Лі Льюїс)

Чак Беррі
Чак Беррі на сцені

Johnny B. Goode – пісня американського музиканта Чака Беррі.

Пісня вийшла 31 березня 1958 року на однойменному сінглі. Пісня посіла 1-ше місце в рейтингу «100 найвеличніших гітарних пісень усіх часів» за версією журналу Rolling Stone. Шанувальники рок-н-ролу запевняють і сьогодні: світ би не почув The Beatles, The Rolling Stones або The Animals, якби не Чак Беррі. Зламати стереотипи і прибрати бар’єр між музичними культурами білого і чорношкірого населення – ось, що принесло Чаку Беррі шалений успіх. Він не побоявся змішати блюз з кантрі, створивши нову американську музику. А з нею і сучасну музичну культуру.

Johnny B. Goode – один з найвідомішіх записів Беррі, який став своєріднім класичним рок-стандартом. Це одна з найбільш впізнаваніх пісень в історії музики. Її виконували AC/DC, Aerosmith, The Beach Boys, The Beatles, Jimi Hendrix, Elton John, Elvis Presley, Prince, The Rolling Stones і ще біля 30 (!) відомих виконавців.

“Johnny B Goode” випустили Леонард і Філ Чесс, засновники легендарної чиказької студії “Chess Records”. З братами Чесс Чака Беррі познайомив легендарний виконавець блюзу Мадді Вотерс.


Колись, дуже давно, рок-н-рол був музичним стилем, який давав можливість молодим людям з небагатих родин уникнути бідності і зробити собі ім’я. Сам Беррі стверджував, що пісня носить автобіографічний характер. Її герой бідний хлопчина без освіти, який блискуче грає на гітарі і сподівається розбагатіти за допомогою свого таланту. Однак Чак народився в Сент-Луїсі, штат Міссурі, а не в околицях Нового Орлеана. По-друге, він не просто вмів писати і читати, а й мав у кишені дипломи перукаря і косметолога. А поки пісні Чака не досягнули верхніх рядків чартів, він працював теслею.

Чак Беррі “качина хода”

Славетна “качина хода” Чака була придумана ним ще у дитинстві.

Тоді він любив ходити на напівзігнутих ногах, щоб в будь-який момент швидко прослизнути під стіл. Хлопчик виріс, а звичка стала частиною рок-культури. Її часто практикували Джимі Пейдж з LED ZEPPELIN і Ангус Янг з AC/DC.

На борту космічних апаратів «Вояджер», що взяли старт до безодні в 1977 році, знаходяться позолочені диски. На них зібрані зразки культурної спадщини людства, включаючи композицію про сільського хлопчину Джонні.

Складно підібрати слова, щоб описати значення Чака Беррі для світу музики. Але це вдалося Джону Леннону, який зазначив, що ім’я Чак Беррі –  це друга назва рок-н-ролу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *