Андріївський узвіз одна з найдавніших вулиць Києва. Вона, можна сказати, гордість столиці, завдяки своїм історичним спорудам та особистостям, які жили чи гостювали практично у кожному з будинків узвозу. Вулиця, що сполучає Верхній Київ та Старовинний Поділ, одна з найкрасивіших та найулюбленіших місць киян та туристів. Завдяки тому, що вдалося зберегти більшу частину давньої архітектури, Андріївський узвіз вважається містобудівною пам’яткою. Одним словом, це вулиця – справжній музей з безліччю найцікавіших пам’яток.

Андріївська церква

Однією з найзнаменитіших будівель вважається Андріївська церква. Це справді монументальна пам’ятка, виконана в стилі бароко. Храм реставрувався багато разів, оскільки через підземні води воно часто руйнувалося. Інтерес викликає факт відсутності дзвіниці у церкві. Причина цього ховається в одній легенді, яка говорить про те, що церква закриває підземне море, яке може прокинутися лише від дзвону і затопити місто.

Храм неймовірно гарний як зовні, так і всередині. Будинок оточує тераса, з якої відкривається чудовий вигляд. Андріївська церква однозначне місце, яке варто відвідати.

Будинок-музей М. Булгакова

У 1906 році на вимощеному каменем і згинальному Андріївському узвозі в будинку під номером 13, оселилася родина Булгакових. Ця квартира згодом стала і житлом деяких героїв видатного письменника. Саме це і пояснює, чому його називають «будинком Турбіних». Сьогодні це літературно – меморіальний музей, де зберігається частина речей письменника. Завітавши до нього, можна дізнатися багато цікавого, що пов’язувало М. Булгакова з Києвом. Будинок письменника справді культове місце. У музеї панує неповторна атмосфера, адже саме в цьому місці зароджувалися багато героїв його літературних творів і відразу приймав своїх пацієнтів. Відносно нещодавно у музеї стали проходити вечори на кшталт тих, що проводилися в сім’ї Булгакових, обов’язковим атрибутом яких була камерна музика. Також можна попити чай на веранді і повністю поринути у зупинку цього будинку. Як кажуть відвідувачі музею, що за чаюванням їм здавалося, що вони стали частиною життя автора і що ніби сам Булгаков зараз до них вийде на веранду.

Напевно, з усіх найцікавіших пам’яток Андріївського узвозу, «будинок Турбіних» можна вважати найтаємничішим та загадковим місцем.

Алея закоханих

Дуже романтичне, неймовірно красиве будь-якої пори року і, найголовніше, затишне місце є у дворах Андріївського узвозу.

Як відомо, ще позаминулому столітті спуск вважався клоакою розпусти і був заповнений будинками терпимості. Куртизанки Києва запалювали червоні ліхтарі на будинках навіть біля церкви, що дуже злило священиків і вони написали величезну кількість скарг губернатору. Щоб помститися священнослужителям, київські куртизанки стали приходити на церковні богослужіння. І все ж таки настоятель церкви зміг домогтися, щоб усі борделі закрили. Але аура кохання так і залишилася витати в повітрі вулиці, ставши духовнішими і піднесенішими. Не дивно, що саме в цьому місці сховалася від сторонніх таємнича алея закоханих. Любителі романтики відшукати її зможуть між будинком №28а та сходами, які виходять на пейзажну алею. З неї відкривається гарний вигляд, віддаленість від скупчення людей, мальовничі пейзажі – мабуть це найкраще місце для піднесених емоцій і почуттів.

Андріївський узвіз

Андріївський узвіз, який за протяжністю займає 735 метрів, багатий багатьма цікавими та дивовижними спорудами та пам’ятниками. Прогулюючись старовинною вулицею, ви зможете також побачити Замок Річарда, з яким пов’язано безліч легенд, пам’ятник Проні Прокопівни та Голохвастова з кінострічки «За двома зайцями», пам’ятник Ярославу Мудрому та княгині Ользі. Відкривається можливість відвідати кілька музеїв, а також кафе та ресторанів. Упевнені, ви затримаєтеся на Андріївському узвозі не одну годину і отримаєте масу вражень.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *