КАЛИТА свято від діда, прадіда.

Почали з’являтись дописи про те, що начебто 30 листопада припадає давнє язичницьке свято – Калита.

Але ніхто не пояснює суть цього свята, а тим більш ніхто не пояснює звідки взялась та назва – Калита.

Насправді це свято пов’язане з останнім вечором (ніччю) перед Корочуном, коли Місяць досягає Повні. І саме символ Місяця у вигляді великого пирога підвішується та кусається в обрядодійстві на це свято. Саме тому ця дата вважається найбільш вдалою для ворожіння. Саме тому є забобон, що у цей день не треба міркувати та планувати бодай щось, бо мізки можуть підвести. Саме тому на цю дату припадають перші зимові вечорниці, де хлопці та дівчата проходять ініціацію до дорослого життя та вважаються такими, що достигли віку для одруження. Саме тому це свято називається Калитою, бо це назва торби з грошима або цінними речами, яка символізує запас майна, що почав використовуватись (відкушуватись) частинами.

У 2021 році язичницька Калита припадає якраз перед Корочуном – 19 грудня 2021 року, коли Місяць буде останній раз повним перед найкоротшим днем (переродженням Сонця). Тобто це доба, коли Місяць за увесь рік матиме найбільшу силу та владу.

Але слід зауважити, що у цьому році на 4 грудня припало сонячне затемнення, яке теж зробило Місяць не менш сильним та значущим. Тому й ця дата могла бути використана для магічних обрядів та ворожіння на майбутнє незаміжніми дівчатами та парубками. Хоча це затемнення було видно лише в Антарктиді.

Калита
Калита

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *