Шумери ще 5500 років тому вміли розраховувати сонячні та місячні затемнення.

Колись один астроном спостерігав за тим, як по небу летить астероїд, що наближається до Землі. Його спостереження обумовлені були тим, що на його думку астероїд міг наробити багато лиха і до цієї події потрібно було підготуватись заздалегідь.

Але спостереження та розрахунки показали, що кут входження цього астероїду в атмосферу складав всього 6° і доки він зіткнеться із Землею. Прицьому він розжариться до стану, що унеможливлює твердий удар об поверхню планети. Тож і перейматись не було достатніх причин. Та й місце падіння було десь за 10-12 тисяч кілометрів від цього астронома.

Під час розрахунків, вчений вперше використав систему геометричних таблиць, що містила цифрову модель перетворення кутів у лінійні величини їх проекцій. Також був використаний принцип перетворення простору на трикутники. Це все дозволяють вирахувати траєкторію будь-якого порядку складності з купою факторів впливу на неї. Замість сучасної десятичної системи цифр (від 0 до 9) він використав систему 60-чну. Де застосовувалося ділення на 3, воно дає ціле число, як і ділення на 2, 4, 5 та 6. Таким чином він з похибкою не більше 1′ (1/60 градуса кута) отримав розрахункові дані.

Увесь процес він записав на глиняній табличці, що вимагала швидкості нанесення не більше однієї години.

Все це відбулось більше 5500 років тому у давньому Шумері. Саме у той час, коли його колеги з іншого шумерського міста зробили розрахунки всіх місячних та сонячних затемнень на 30 000 років наперед. А ви й досі можете бути переконаними, що давні люди вважали Землю пласкою і не винайшли нічого кращого, ніж вклонятися “різьбленим стовпчикам”.

на фото та сама табличка з записами шумерського астронома

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *