Розкрадання коштів ЄС буде відслідковуватися по новому. Новий прокурор ЄС почне висувати обвинувачення шахраям!

2021 року в ЄС з’явилося те, чого йому вкрай не вистачало, – орган для переслідування осіб, які крадуть його гроші. Нова прокуратура Європейського Союзу (ЕРРО) може розслідувати дії будь-кого, причетного до нецільового використання коштів ЄС сумою понад 100 тисяч євро ($116 тис.).

Блок вже давно має офіс з розслідування шахрайства (OLAF). В подальшому для розгляду справ він мав передавати їх країнам-членам, що зазвичай закривали ці справи. В 2021 році, протягом перших кількох місяців ЕРРО відкрила понад 300 розслідувань щодо збитків загальною сумою 4,5 млрд евро. 2022 року там розраховують почати висувати звинувачення та виносити вироки.

Розкрадання коштів ЄС
Розкрадання коштів ЄС

Багато розслідувань ЕРРО стосуються розтрати майна або відкатів, пов’язаних із дотаціями та контрактами ЄС. Фігурантом першого з них є хорватський мер, який, імовірно взяв хабаря під час укладання контракту на 562 тис. євро щодо будівництва центру переробки відходів.

Інші справи пов’язані з митними зборами та ПДВ, що їх регулює ЄС. У вересні ЕРРО повідомила італійській владі про схему ухиляння від сплати ПДВ на імпортовані засоби захисту від COVID-19. У підсумку влада конфіскувала у власників обвинувачених компаній 11 млн євро. Аномалії у статистиці торгівлі свідчать про те, що обсяги шахрайства з ПДВ у ЄС можуть сягати десятків мільярдів євро на рік.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *