Батуринська трагедія, наближається 314 річниця!

2 листопада 1708 року московські війська захопили і знищили столицю гетьмана Мазепи Батурин. Були вирізані всі мешканці міста, незалежно від віку і статі. Загинуло 15 тис. батуринців. Саме місто було пограбоване, у тому числі і православні храми, а потім, за наказом Меншикова, було спалене, а церкви знищені.

Тогочасні європейські газети так описували події у Батурині – «Страшна різанина», «Вся Україна в крові», «Жінки і діти на вістрях шабель». З такими назвами виходили провідні газети Франції  «Gazette de France», «Paris Gazette», «Lettres Historique», «Mercure historique», «Clef du Cabinet». Вони писали, що «страшний цар жадібний до крові в Україні… Всі мешканці Батурина, незважаючи на вік і стать, вирізані, як наказують нелюдські звичаї московитів»; «Вся Україна купається в крові. Меншиков показує жахи московського варварства».

За 314 років “брати” мало чим змінилися. За ці століття ця “братерська” орда  знищила мільйони українців. І продовжує далі. Кожного дня гинуть наші хлопці, що захищають нас від “братнього” народу. Ворог той самий. Це найстрашніший ворог українців!

На жаль, наш народ за 314 років не навчився робити висновків, щоб відірватись від “братів” і йти своєю дорогою вперед. Мільйони людей розмовляють чужою мовою, шанують чужих “героїв”, наслідують чужі традиції. “Брати” завоювали все. Найстрашніше, що крім землі, завоювали мозок і душу. На щастя, не всіх!

Українці! Ми повинні збудувати нашу українську Україну!

І не забувати, що робили з нами “брати”! Не забувати! Таке неможливо простити!

На фото – гравюра часів Петра І. Страта колесуванням, яка застосовувалась до козаків і мешканців Батурина.

Батуринська трагедія, наближається 314 річниця

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *