Космічна галузь знову стає головним пріоритетом держави, в розробці вчених з України унікальний винахід що врятує супутники на орбіті!

Всі знають, що навколо Землі обертається безліч різних супутників. Але ми не замислюємося над тим, що термін роботи супутника в основному залежить від наявності пального на його борту, яке використовується для корекції орбіти супутника. Якщо супутник не рухати на орбіті, то він дуже швидко впаде на Землю, а перед тим стане космічним сміттям, що заважає супутникам, які працюють. І ті супутники, у яких закінчилося пальне, теж могли би ще працювати багато років.

Людство навчилося робити дуже надійні космічні апарати. Наприклад, Вояджер-1 та Вояджер-2 працюють у космосі вже більше сорока років. Але лише двічі в історії людства супутники дозаправлялися на орбіті. Компанія Northrop Grumman у 2020 році запустила місію MEV (Mission Extension Vehicle). MEV-1 заправив на орбіті супутник Intelsat 901, продовживши його «життя» до 2025 року. Кількома місяцями пізніше MEV-2 рятував супутник Intelsat 10-02.

Супутник це доволі вартісний конструктор.

У світі існує лише декілька платформ, які використовуються для побудови супутників. І якщо такій платформі забезпечити можливість дозаправки, то термін життя супутників можна збільшити у рази! А це і економія фінансів, і що головне — менша шкода екології нашої планети!

На конкурсі проектів, в якому приймало участь більше двох тисяч команд зі всього світу. Команда FireWay з Дніпра запропонувала конструкцію з’єднувача, яка дозволяє дозаправляти будь який супутник на орбіті – USC (Universal Space Connector). Цей конектор можна встановити на любу платформу, яка сьогодні використовується для побудови супутників. Таким чином, космічний “бензовоз” може підлетіти до будь якого супутника і дозаправити його рідким пальним, газом або електрикою.

Конектор розроблено, надруковано на 3D принтері і випробувано (поки в лабораторії). На наш погляд, це найкрутіша розробка не тільки в цьому конкурсі, а й в аерокосмічній галузи в цілому станом на сьогодні!

Космічна галузь України

За матеріалами Space Apps Challenge

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *