У сільських районах Індії, де проблема із дотриманням прав жінок стоїть надзвичайно гостро, домашнє насильство та інші протиправні дії проти дівчат і жінок є звичайною справою. Аби протистояти цьому в одній з найбідніших північних областей Індії Бунделкханді в 2005 році була створена Gulabi Gang (Рожева банда) – група жінок у рожевих сарі, озброєних бамбуковими палицями (латі), які самотужки здійснюють правосуддя, захищаючи права жінок.

Засновницею “Рожевої банди” є матір п’яти дітей Сампат Пал Деві, яку в 12 років видали заміж за продавця морозива. А вже у 15 вона народила першу дитину. Відчувши на собі все, що переживає індійська жінка з бідної родини, і усвідомивши, що покладатися на поліцію марно, Сампат Пал Деві вирішила сама боротися із цим та зібрала групу активісток – переважно з найбідніших верств населення.

Ці жінки в рожемову прославилися тим, що з’являлися з нізвідки і “пригощали” палицями чоловіків, які б’ють своїх дружин, штурмували поліцейські дільниці і нападали на корумпованих чиновників. З часом місія руху розширилася – “Рожева банда” перетворилася у потужний правозахисний рух, до якого належать понад 400 тис. осіб, в тому числі й чоловіків, які захищають не тільки жінок, а всіх, хто потерпає від насилля.

Сампат же стала досить відомою персоною, і не лише в Індії: вона дає інтерв’ю, бере участь у ток-шоу, і виводить боротьбу з утисками жінок на законодавчий рівень.Про рух знято низку документальних програм та фільмів. Ми радимо фільм “Рожева банда” 2012 р. (Індія) або “Рожеве сарі” від Бі-Бі-Сі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *