Досить не легка доля історії купону, 12 листопада 1992 року, припинено функціонування радянського рубля у грошовому обігу на території України.

Указ Президента Леоніда Кравчука «Про реформу грошової системи України» набував чинності о 23:00. Згідно з цим указом, єдиним засобом платежу став український карбованець, представником якого в готівковому обігу виступав купон Національного банку України.

Банки були зобов’язані протягом 13-15 листопада здійснити переоцінку залишків на рахунках усіх юридичних і фізичних осіб з рублевого обчислення на українські карбованці у співвідношенні один до одного без обмежень по сумах залишків. У такому ж співвідношенні переоцінювалися залишки заборгованості, інші активи та пасиви банків.

З виходом із рублевої зони Україна заклала організаційно-правові основи для створення національної грошової одиниці. Відмова від радянського рубля дала можливість започаткувати проведення власної грошово-кредитної політики, регулювати емісію та потоки грошей, встановити офіційний курс українського карбованця щодо валют інших країн світу.

Це були вчасні кроки, адже власна валюта мала стати одним із основних атрибутів нової держави. Саме з тимчасовими купоно-карбованцями українці пережили перші роки Незалежності та деякий час побули мільйонерами.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *