За розрахунками агрометеорологів, у найближчі 20-30 років в Одеській області водні ресурси зменшаться на 40-50% – усі малі та середні ріки пересохнуть. Це означає, що 40% жителів і жительок області, які мешкають у селах і напряму пов’язані з водними артеріями, опиняться на межі соціальної катастрофи.

За прогнозами вчених, до 2040 року кожен другий рік в області буде засуха. Вже зараз клімат області – напівпустельний. У картах шкільних підручників – досі степовий, хоча кліматичні зони в Україні вже змістилися на кількасот кілометрів на північ. Наприклад, клімат Кіровоградщини тепер нагадує клімат Херсонщини 30 років тому, а прохолодні і вологі умови Полісся зовсім зникають. Київщина тепер є лісостепом, а Черкаська область поступово набуває рис степового клімату. Загалом за останні 20 років в Україні вже висохло близько 10 тисяч малих річок.

Водночас вчені прогнозують, що до 2100 року вода в Чорному морі підійметься настільки, що повністю затопить деякі містечка, культурні й промислові об’єкти, природоохоронні території – під водою зникнуть Вилкове, Затока, Лазурне, частково підтопить Бердянськ, Одесу, Херсон, Миколаїв, Керч, Маріуполь, частину території Чорноморського та Дунайського біосферних заповідників і 31 об’єкт Смарагдової мережі.

Затопити може 40 тисяч житлових будинків, 200 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь, тисячі кілометрів доріг, десяток портів, сміттєзвалища, токсичні відстійники, очисні споруди, частину «Азовсталі». Узимку в Мінекології відбулися дискусії щодо розробки Стратегії адаптації до зміни клімату.

Проект, створений за завданням президента й РНБО, наразі на обговоренні. За прогнозами, наслідки глобального потепління для світової економіки можуть бути катастрофічними – до 20% падіння світового ВВП. В Україні за найгіршого сценарію – до 50%.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *