Санта-Клаус потерпає від ожиріння, старомодний і технологічно відсталий персонаж, окрім того, його репутація заплямована порушенням прав тварин і найманого персоналу

Свого часу він був важливим. Зі своїми рожевим щоками і вогниками в очах, він відповідав потребам суспільства, якому слугував. Його рольова модель у минулій епосі полягала у створенні й даруванні простих іграшок. Він не вимагав від життя нічого іншого – ані багатства, ані платформи для моралізаторства, участі в політиці чи самвидаву. Протягом десятиліть його зовнішність була незмінною, як і прийом, який йому влаштовували. Для покоління чоловіків, жінок і дітей, які цінували прості часи, він був поверненням у минуле. Тепер, я вважаю, Санта більше не відповідає сучасності.

Для початку, містер Клаус є надзвичайно простим.

Діти нині витончені споживачі, і в багатьох аспектах суспільство і батьки ставляться до них, немов до дорослих. Результатом цього став занепад усього, від Святого Миколая та Зубної Феї до уявного друга. Сьогодні ми маємо делікатну ситуацію, коли веселий дідусь є більшою дитиною, ніж сама дитина.

По-друге, містер Клаус не є крутим. Оскільки ринок робить усе, щоб подобатися підліткам, малі діти своєю поведінкою все більше і більше нагадують підлітків (порахуйте, скільки шестирічних дітей дивляться телесеріал для підлітків “Ханна Монтана”), тож старий бадьорий чоловік, удягнений у червоне й оточений ельфами, більше не є прийнятним.

По-третє, містер Клаус має зайву вагу. Я знаю, що його вага разом з його животом, який трясся від сміху, і круглим задом, який ледь протискався крізь комин, була однією з його найбільш привабливих рис. Але в цій країні надмірна вага є проблемою. У поп-культурі для маркетологів і тих представників уряду, які відповідають за проектування нашої поведінки, талія Санти становить проблему іміджу.

По-четверте, містер Клаус не знається на використанні чи пристосуванні технологій. Це, можливо, його найбільша слабкість, оскільки все, що ми робимо, базується на інтернет-з’єднаннях, бездротовому доступі, соціальних мережах і безкінечному спілкуванні, без єдиного сказаного слова. Святий Боже, цей чоловік навіть не має сторінки на Facebook чи акаунту на Twitter. Як він може розповісти про те, у що він одягнений чи як себе почуває Рудольф?

Я уявляю, як цей брак технічної досконалості впливає на його роботу.

Малеча більше не бавиться дитячими іграшками. Восьмирічні просять ті самі речі, що й 12-тирічні, які просять ті самі речі, що й їхні батьки: iPad, iPhonе, iPod, читалки Kindle, ноутбуки, цифрові відеокамери, телевізори з пласким екраном і так далі. Ви не можете зробити ці іграшки, маючи під руками молоток і бруска дерева. Сьогоднішні іграшки вимагають комп’ютерного програмування і досвіду поводження з LCD-дисплеями.

Я переконаний в тому, що Санта-Клаус і його ельфи не володіють такими необхідними тепер інженерно-конструкторськими навичками. Вміннями у сфері радіочастот і базових мереж, комплексним програмуванням, ергономічним дизайном і управлінням постачати “саме вчасно”. Якщо ви додасте сюди нестачу сировини на Північному полюсі, особливо нікелю, міді й титану, то побачите, що криза не за горами.

На мою думку, єдиним рішенням є аутсорсинг, але містер Клаус ніколи не погодиться на це. По-перше, це питання таємниці (що маленька Емілі хоче на Різдво), і по-друге, існує емоційний зв’язок між великим чоловіком і його маленькими ельфами. Перенесення виробничої бази вимагає невразливого лідера, такого, як ті, що працюють у керівництві компаній і офісах великих банків.

Є багато всього іншого, що робить Санта-Клаус і що суперечить нашій дуже модерній епосі. Його ставлення до тварин непевне – немає сумніву, що північні олені не були створені для навколосвітньої подорожі за такий короткий відтинок часу – і його виробничі відносини з ельфами мають мало спільного з вільноринковим капіталізмом. Він застарів майже в кожному аспекті.

ВИСНОВОК:

Що нам потрібно, то це новий Санта-Клаус – прогресивний і тямущий: який змагається в тріатлоні й пише про це у Twitter; який створює тенденції в моді та соціальній відповідальності; який вважається гідним наслідування нашими всемогутніми підлітковими немовлятами; який модернізує свою діяльність, щоб вона була ефективнішою, технологічною і глобально; і хто є настільки вимогливим, як американський споживач.

Ми досягли нових висот. Ми кращі, ніж ті, хто був до нас. Санта-Клаус повинен брати приклад з нас.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *