Вірус має природнє походження!

Дослідження свідчать про те, що один з найближчих відомих предків вірусу, який викликає Covid-19, з’явився у кажанів 40 – 70 років тому. Вчені зазначили, що ще тоді він був здатний передаватися людині.

Це ще більше ставить під сумнів теорії змови про те, що вірус, який спричиняє Covid-19, був штучним або стався його витік з лабораторії, додали вони.

Професор Девід Робертсон з Університету Глазго працював над дослідженням, опублікованим у журналі Nature Microbiology.

Він сказав, що хоча Sars-CoV-2 (пандемічний коронавірус) генетично дуже близький до найближчих відомих вірусів кажана, вони в часі розділяються на кілька десятиліть.

“Це говорить про те, що ці віруси, які можуть з’явитися у людей, існують вже деякий час”, – сказав він для BBC News.

“Нам дійсно потрібно зрозуміти, де або як вірус перейшов у людську популяцію. Якщо ми зараз вважаємо, що цей загальнолюдський вірус циркулює у кажанів, нам потрібно покращити моніторинг цього”.

Робота вказує на необхідність подальшого нагляду за виниклими захворюваннями у людини. Також необхідно проведення більшого відбору проб у популяціях диких кажанів, якщо ми хочемо запобігти майбутнім пандеміям, сказав він.

“Якщо ці віруси існують десятиліттями, це означає, що вони мали багато можливостей знайти нових видів-господарів, включаючи людей”, – сказав професор Робертсон.

Дослідники порівняли генетичний склад Sars-CoV-2 з близьким родичем у кажанів, вірусом, відомим як RaTG13, та іншими спорідненими вірусами кажана.

Вони визначили час, коли віруси мали спільних предків, і виявили, що вони йшли своїми власними еволюційними шляхами вже кілька десятиліть.

Професор Марк Пейджл з Університету Редінга, який не брав участь у дослідженні, зазначив цікаві речі. Ця робота дозволяє припустити, що коронавіруси, які здатні заразити людей, були у кажанів, можливо, від 40 до 70 років, але залишилися непоміченими.

“Це важливо, вказуючи на масштаб і характер проблем, які створює передача вірусів людині. Може бути чимало і поки що не виявлених вірусів, здатних заразити людей, які є у тварин-господарів”.

Віруси, можливо, заражали і інших представників дикої природи, особливо тих. Але на сьогодні всі свідчення вказують на те, що кажани є важливою ланкою ланцюжка виникнення пандемії .

За матеріалами сайту BBC

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *