Сьогодні до Студії Толока завітали активні мешканці двох ОТГ: Марина Антощук з Турбовки Корнинської ОТГ та Ольга Опанасюк з Кривого Попільнянської ОТГ Житомирської області.В етері поговоримо про місцеві ініціативи та про ОТГ.

Що таке Об’єднана територіальна громада ?

Об’єднана територіальна громада — це добровільне об’єднання жителів сільської, селищної або міської ради, які межують між собою. Ініціювати об’єднання можуть як голови та депутати місцевої влади, так і самі жителі.

В той же час об’єднана громада не має бути дрібною, бо тоді вона не матиме достатніх ресурсів. Якщо об’єднаються два-три малих села, де немає належної інфраструктури, то це буде не ефективно. Таким селам краще приєднуватися до громад, де є промислові підприємства чи бізнес.

З іншого боку, ОТГ не має бути завеликою, бо тоді віддалені села будуть далеко від центру об’єднаної громади і не отримають послуг, на які розраховують. Ці всі моменти мають прораховуватися ще при підготовці до об’єднання.

Діяльність ОТГ

Як працює Об’єднана територіальна громада і хто нею керує?

Після створення ОТГ проводяться вибори. Люди обирають голову і депутатів об’єднаної територіальної громади. А також старост, які представляють одне або декілька сіл, в залежності від кількості жителів.

Це все керуючі органи Об’єднаної територіальної громади . Вони розробляють плани розвитку території, затверджують податки і збори, визначають бюджет громади і розподіляють видатки.

Головне, щоб після об’єднання Об’єднані територіальні громади стали самодостатніми. Для цього вони отримують ресурси колишніх тергромад та відповідні повноваження. ОТГ не підпорядковуються районній раді, а самі визначають за яким курсом рухатися та куди витрачати зароблені гроші.

Яка вигода місцевим жителям від створення Об’єднаної територіальної громади ?

В першу чергу це якісні освітні, медичні та адміністративні послуги. В цьому держава допомагає грошима напряму ОТГ. Раніше ці кошти надходили до районної ради, а потім йшов перерозподіл. Відтепер цими грошима розпоряджаються люди на місцях і самі вирішують що краще зробити — відремонтувати дах на школі, побудувати дорогу чи зробити освітлення на вулиці. Як ефективніше витратити гроші на утримання шкіл, дитячих садків. Те ж саме і в медицині. Громада сама вирішує яких лікарів залучити чи яке медичне устаткуванням купувати, щоб пенсіонери не їхали лікуватися в місто.

Ще в кожній ОТГ створюється центр надання адміністративних послуг, щоб селяни не їздили до райцентру за кожною довідкою.

Коли люди виберуть керівників ОТГ, то вимагатимуть від влади покращення життя та виконання всіх обіцянок. Тому відмовки, що немає грошей, прийматися не будуть. Люди зможуть не тільки контролювати, а і впливати на її роботу шляхом проведення загальних зборів, громадських слухань тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *