Козаки нерубаї збудували Одесу. А як же Катерина ІІ?

Хаджибей історична назва Одеси.

Ще й досі лунають вигуки деяких одеситів, про те, що Одеса – російське місто, що його збудувала Катерина ІІ і тд. А на околиці міста є найбільший козацький цвинтар України – Сотниківська Січ. Раніше це було село Малий Куяльник – його заснували козаки, які перебралися, після руйнації росіянами Запорізької Січі, на околиці міста Хаджибей, на землі Османської імперії. Після захоплення росіянами Хаджибея ці козаки присягнули на вірність російській імперії й пообіцяли ніколи не брати в руки зброю, за що їх і назвали нерубаями. Замість рубати ворогів, вони отримали дозвіл на розробку будівельного каменю – вапняку-черепашнику, і згодом стали монополістами у цій справі. І не лише у Куяльнику, а й в Усатовому, а особливо у селі Нерубайське (із назви зрозуміло, хто жив у селі). З часом їхні копальні-катакомби розрослися на десятки кілометрів, а ще пізніше – на сотні. Нині це легендарні Одеські катакомби – найбільші у Європі. Саме із каменю, який добували нерубаї, у 19 столітті збудували місто.

Воно не було новим – це був перейменований Хаджибей, який Катерина вирішила назвати як античне місто – Одеса.

Хтось їй ляпнув, що стародавня Одеса стояла на місці Хаджибея, хоча це повна нісенітниця, адже Одеса була на болгарському узбережжі. А ще одне античне місто – Едеса, стояло там де нині Шанлиурфа. До речі команда Україна Інкогніта була й там, і там.

Першими будівельниками були все ті ж нерубаї. Пізніше на будівництво прибуло багацько переселенців з ближніх українських губерній, а також колоністів запрошених царським урядом – греків, болгарів, албанців… З російських губерній мало хто прибував – росіяни майже не приймали участі у розбудові Одеси в першу половину 19 століття.

Хаджибей Одеса Театр
Odessa National Academic Theater of Opera and Ballet in Ukraine

Керівництво містом здійснювали переважно іноземці та їх нащадки – Хосе де Рібас, Томас Кобле, Арман де Рішельє, Луї де Ланжерон, Пауль Коцебу, Григорій Маразлі… Із російських можновладців помітну роль у розбудові міста зіграли лише Воронцови.

Одними із піонерів будівництва Одеського порту були Потоцькі. А ще були Яхненки і Симиренки – почесні громадяни Одеси, гласні міської думи. Про рівень Симиренків у Одесі свідчить хоча б те, що Платон Симиренко одружився із головою Одеської думи – Тетяною Овчінніковою. А ви знали, що видатний селекціонер Левко Симиренко – це внук одеського міського голови? Та хто ж про це колись казав, якщо навіть про роль Симиренків у розбудові міста і порту мовчать і досі.

За рахунок чого розвивалася Одеса? Про це теж мовчать русофіли, адже це було українське зерно, яке прямувало із порту в усі куточки світу.

Одеса Привоз
Одеса Привоз

В усі періоди більшість населення у Хаджибеї – Одесі становили українці. Було багато євреїв – легендарна єврейська Одеса, а от яким боком до міста росіяни? Чому воно “російське” і нащо в ньому пам’ятник жінці, яка зруйнувала Січ і закріпачила українців. А ще переписала історію, зробивши із України-Русі окраїну?

Одеса Потьомкінські сходи
Одеса Потьомкінські сходи

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *