Диплом з відзнакою, студенти за повернення!

Шановні студенти!

Наша команда занепокоєна ситуацією, яка склалася довкола рішення МОН №1571, а саме відміною дипломів спеціального зразка (“з відзнакою”) для студентів, які мають найвищі академічні досягнення. ГСССК обурює таке рішення державного органу, оскільки студенти заслуговують на винагороду за свої зусилля та кропітку роботу протягом не одного року.

Наша позиція полягає у тому, що сучасна вища освіта вимагає належної мотивації студентів до якісних знань, і перспектива отримати диплом «з відзнакою» є дієвою мотивацією, випробуваною провідними університетами світу при навчанні багатьох поколінь студентів.

Ми апелюємо до практики у світовій освіті.

Відзнака у дипломі – не є самоціллю здобуття Вищої освіти, бо знання та вміння мислити — це головна пріоритетність освіти. Освіта має бути такою, що забезпечую як і потреби ринку праці в Україні, так і потреби тих, хто здобуває освіту.

Врешті, ми маємо «урівняння» в дипломах, яке знищує символічне визнання як навчальних, так і наукових досягнень та здорове почуття людиною власної гордості та самодостатності. Наведу приклад: навіщо тоді спортсменам (візьмемо атлетів-бігунів) розряди та звання?

Чому не прирівняти Олімпійського чемпіона до рядового бігуна, а майстра спорту до кандидата у майстри спорту і тому подібне.
Погодьтеся, вони усі бігають: один швидше, технічніше, а інший – повільніше. Але ж – вони бігають. Так само виглядає ситуація із вищою освітою. «Диплом із відзнакою» має різне значення під час розгляду різних ступенів і систем освіти.
У Гарварді за успіхи в своїй спеціалізації вручають дипломи чотирьох ступенів:
• звичайний диплом,
• диплом з відзнакою (with Honors),
• з високою відзнакою (with High Honors),
• з найвищою відзнакою (with Highest Honors).


Серед студентів з дипломами вищої та найвищої відзнаки загальноуніверситетська комісія, шляхом голосування, присуджує студентам латинські ступені за підсумки та найкращі успіхи в навчанні. Загалом таких ступенів три (найвищий – Summa Cum Laude). Простий диплом Гарварду є чималим досягненням, а диплом with Highest Honors (з Summa Cum Laude) є визнанням працьовитості, серйозної самодисципліни та хисту. Прошу не вважати наявність «рожевих окулярів».


Наші студенти добре та чітко розуміють, що наявність диплому «з відзнакою» – не головний пріоритет у роботодавця, а отримати гарну роботу можна і без диплому. Будь-якого. У більшості країн, де вручають дипломи «з відзнакою», він є символом вищого рівень досягнень, ніж ті, що не мають відзнаки. Високі оцінки є підтвердженням того, що студент на відмінно впорався із вимогами та правилами освітньої програми, здатний витримати темп навчання, конкурувати та засвоїти знання, тим паче – у період карантину.

Навчання у ВНЗ є процесом кропіткої та напруженої розумової діяльності.

Відзнаки мають заохочувальний характер як наукової діяльності, так наукових здобутків, дисциплінованості, працьовитості та відповідальності. Це є своєрідною подякою, шаною студентові за його сумлінну працю і відданість навчанню та науці. Це є невід’ємною частиною мотивації, спонукання до ефективної діяльності, спрямованої на досягнення загальнозначущих цілей.

Наша команда усвідомлює те, що наявність диплому “з відзнакою” не є вимогою для отримання тієї чи іншої роботи. Ми говоримо про те, що такий диплом є символом найвищого рівня академічних досягнень і його цінують у багатьох сферах зайнятості.

Отже, ГСССК звертається до всіх небайдужих з проханням підтримати нашу ініціативу.

Наразі нами написаний лист-звернення до органів влади. Також вже створена петиція, яку ми наполегливо просимо вас підписати та підтримати. Поширюйте цей допис серед ваших друзів, однокурсників, знайомих. Разом ми зможемо донести нашу позицію!

Відповідна петиціяhttps://petition.president.gov.ua/petition/111848

Джерело: http://g3sk.org/?p=286

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *